Mesterlære

i byggeri og i livet

Mesterlære i byggeri

  • Struktureret arbejdsdag. En tydelig rammesætning og forventningsafstemning med den unge/voksne både ved opstart og løbende for at sikre forudsigelighed og tryghed i samarbejdet. Med øje for vigtigheden i at få styr på helt basale hverdagsting, for at kunne frigive energi og ressourcer til arbejdsmarkedet
  • Introduktion til alle håndværksfag inden for byggeri af faglært uddannede håndværkere ansat i Gjørtler Ejendomme eller eksterne lokale håndværkere, der er lejet ind på byggepladserne
  • Et læringsmiljø¸ med en positiv og anerkendende tilgang. Vi støtter den unge/voksne til at opleve og få en arbejdsidentitet og følelsen af at kunne bidrage og
    være en del af et arbejdsfællesskab, uanset hvad man kan og hvem man er.
  • Sammen med den unge/voksne finder vi og synliggør den unges/voksnes ressourcer.
  • Overskuelige resultatorienterede håndværksopgaver.
  • Arbejdsfællesskab med jævnaldrende og voksne.
  • Fælles mål og sejre: At bygge og renovere bæredygtige og grønne udlejningsboliger til lokale medmennesker i Viborg Kommune.

Mesterlære i livet

  • En socialpædagogisk indsats sideløbende som har til formål at bro bygge til de etablerede hjælpesystemer og får styr på livssituationen omkring arbejdet.
  • Low Arousal: ro-givende og ikke-konfronterende pædagogik. Vi tror på at unge, der kan opføre sig ordentligt, går det. Low Arousal er en tilgang med fokus på, hvordan fagprofessionelle gennem egen adfærd kan støtte borgerens trivsel og udvikling af nye strategier til mere hensigtsmæssig adfærd i vanskelige situationer.
  • Sammen med den unge/voksne finder vi og synliggør den unges/voksnes ressourcer
  • De unge/voksne tilbydes en række afklarende samtaleforløb af ekstern supervisor. Samtalerne omhandler afklaring af nuværende og fremtidig situation, herunder mål og midler
  • Hjælp til afklaring og tackling af den unges/voksnes økonomiske situation.
  • I samskabelse udarbejdes der et dokument "mit liv" - det er et to siders dokument, der beskriver hvordan den enkelte erindrer sit liv frem til at vi møder dem. Dette for at få klarhed over hvem de er, og hvad har de brug for hjælp til.

Forløbets varighed:

De unge/voksne tilbydes et afklarende forløb på 26 uger, hvor de afprøver forskellige håndværk for på den måde at finde frem til egne ressourcer og evner, for så på et kvalificeret grundlag at udarbejde en plan for fremtiden. I forløbet vil man bl.a. stifte kendskab til nedrivning, mure- og tømrerfaget, isolering, malerfaget, entreprenør. elinstallation, vvs m.v.

Hverdagen:

Kl. 7.00 begynder dagen med 15 minutters briefing og morgenmad.
Kl. 9.30 er der 15 minutters kaffe og rygepause.
Kl. 12.00 er der 30 minutters frokostpause.
Kl. 14.00 er der 15 minutters kaffe og rygepause.
Kl. 16.00 slutter dagen. (Fredag kl. 14.00).

Frokost/madordning

Hos Gjørtler Ejendomme har medarbejderne i flere år været på fuldkost i arbejdstiden. Dette tiltag er blevet skabt ud fra devisen om, at ingen motor fungerer uden brændstof. Tidligere havde vi store problemer med, at medarbejderne ikke havde madpakker med, grundet manglende overskud.

Fritid/personaleforening

Der vil være tilbud om en fælles ugentlig aktivitetsaften. Det kan være fælles madlavning, fitnesscenter, fodboldkamp på stadion, sejlads og lignende.

Hvorfor prioriterer vi fællesskab i fritiden højt?

Fællesskaber får dig til at leve længere – og bedre.
”Tætte relationer og fællesskaber er afgørende for, om vi har det godt. Vi har brug for at opleve, at vi er en del af noget. Men det er ikke nok at have mange venner på Facebook. En tæt relation kræver tid og investering. Vidste du, at social integration slår kendte faktorer som frisk luft og motion, når det gælder indvirkning på levetid? Studier viser, at tætte relationer og det at indgå i et fællesskab har stor betydning for vores mentale sundhed. Men det er ikke nok at have mange kontakter på sociale medier eller at omgås et hav af mennesker i sin hverdag. Vi har brug for at opleve, at vi er en del af noget. Og at vores tilstedeværelse og handlinger betyder noget – for nogen. Faktisk viser studier, at den enkeltstående og mest afgørende faktor for, om vi mennesker lever et langt liv, er social integration. At vi føler os som en del af en sammenhængende gruppe og er integreret med mennesker omkring os – både de nære og dem, vi møder i løbet af dagen. Men mens vi i Danmark i høj grad har anerkendt betydningen af daglig motion og sund kost som afgørende for vores fysiske velvære, er behovet for fællesskaber og at høre til mindre kendte faktorer for den enkeltes trivsel og levetid.
Og de seneste statistikker viser, at danskerne, særligt de unge, er mere ensomme, stressede og depressive end nogensinde før. Har vi glemt værdien af det stærke fællesskab?

På kanten af fælesskabet

18 % af danskerne lever på kanten af fællesskabet, viser en undersøgelse fra 2017 fra Tryg Fonden. Heraf har 4 % af disse omfattende sociale og helbredsmæssige problemer og føler, at de står uden for samfundets fællesskaber.

Hvorfor har vi brug for at væe en del af et fællesskab?

Evolutionært set har vi mennesker altid haft brug for at indgå i et fællesskab – også betegnet som en klan helt tilbage i den tidlige istid, hvor fællesskabet stort set var den eneste måde at overleve på. Sammen var det muligt at nedlægge et bytte og holde varmen om natten. Fællesskab skaber tryghed og overlevelsesbetingelser.
Samhørighed og at betyde noget for andre kan faktisk kaldes en livsbetingelse og nødvendigt for at opleve mening i livet. Undersøgelser med småbørn viser, at relationen er livsvigtig. Barnet bliver til i kontakten med mor og far. Senere med andre nære omsorgspersoner. Det at blive set, mødt og forstået er mindst ligeså vigtigt for barnets udvikling og trivsel som at få opfyldt de fysiske behov. Samhørighed og nærhed er altså afgørende fra første dag i livet. Og formentlig til sidste dag.
Social kontakt er livsnødvendig for os.
Betydningen af at blive mødt og anerkendt er vist i adskillige studier. Faktisk i en sådan grad, at det kan konkluderes, at vi dør af at miste social kontakt.” (”Psykologeridanmark.dk”, Mette Thingstrup - autoriseret psykolog og erhvervspsykolog)

Opstart:

Forløbet begynder med et visitationsmøde, hvor unge/voksne præsenteres for mulighederne i Gjørtler Ejendomme. Ligeledes afklares det ugentlige timetal samt arbejdsdage, hvilket løbende vil kunne justeres. På mødet deltager den unge/voksne, sagsbehandler og repræsentant for Gjørtler Ejendomme. Efter mødet aftales et forbesøg på arbejdspladsen. Hvis forbesøget resulterer i beslutning om placering i et 20 ugers forløb, vil den unge/voksne på første arbejdsdag få udleveret arbejdstøj, sit eget værktøj og værktøjskasse.

Afslutning:

Ved forløbets afslutning holdes der et udslusningsmøde, hvor den unge/voksne, sagsbehandler og repræsentant fra Gjørtler Ejendomme evaluerer forløbet og aftaler det videre forløb. Her vil Gjørtler Ejendomme være behjælpelig med at afsøge mulighederne for etablering af læreplads/uddannelsesforløb til den unge/voksne. I den proces vil vi via vores håndværksmæssige samarbejdspartnere i lokalområdet afsøge nye muligheder for beskæftigelse og uddannelse. Det vil her være muligt stadig at have kontakt til Gjørtler Ejendomme, særligt med henblik på fritidsdelen og “mesterlære i livet”,

Samarbejdspartnere:

Viborg kommune, FGU Midtjylland, Mercantec ,3F, Bygma, XL Vorup Gruppen, Nykredit, Thomas Nørgaard, RS malerservice, RK Maskinudlejning, Villa Villa, Skanlux, Liseborg Syd, børnehaven Tumlelunden, Code Of Care, We Grow People.

Pris:

Pris for forløbene aftales ved forløbets opstart og udregnes efter behov for individuel støtte.

  • Fritidsdelen?
  • Samtaleforløb?
  • Kost?
  • Arbejdstøj?

Visioner:

  • Vi har en vision om på sigt at kunne rumme 10 personer i et individuelt tilrettelagt forløb, der udvikler kompetencer til arbejdsmarkedet og redskaber til mestring af eget liv.
  • Løbende at ansætte stolte håndværkere, der vil give “mesterlære i håndværk” videre til de næste generationer, gerne flexjobbere/pensionerede som måske ikke fysisk kan holde til det fysiske arbejde, men har erfaringen og kompetencerne til at lære håndværket fra sig.
  • Løbende at ansætte socialfaglige medarbejdere, der kan være medvirkende til at gøre “mesterlære i livet” endnu bedre.
  • Vi vil hjælpe mennesker ind i samfundet – tage socialt samfundsansvar. Vi vil se resultaterne i menneskerne og dokumentere samfundsgevinsten igennem GROW-modellen. (www.wegrowpeople.dk) og have tæt samarbejde med Code og Care (www.codeofcare.dk)
  • Med tiden er drømmen endvidere at skabe en base, “Gjørtler Huset”, hvor virksomheden, de unge/voksne i forløb og alle forløbets aktiviteter kan rummes.
  • Når værkstedsfaciliteterne er skabt, vil vi udvikle og producere et legepladskoncept i samarbejde med netværket i og omkring det kreative tegne- og animationsmiljø i Viborg.

Gjørtler
Ejendomme

Liseborg Høje 4, 8800 Viborg
TLF: 40802060
Email: Thomasgjoertler@gmail.com
CVR: 40051961

COPYRIGHT © Gjørtler Ejendomme